Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

25/3: διπλή γιορτή, διπλή ευχαρίστηση

Προειδοποίηση: Παρακαλούνται ευσεβείς φασίστες, συνομωσιολόγοι, ούφο και λοιπές ελληναράδικες φυλές να μην διαβάσουν την παρακάτω ανάρτηση γιατί θα ρίξει ο καλός θεός φωτιά να τους κάψει!

Η 25 Μαρτίου είναι διπλή γιορτή για τον ελληνισμό. Κατ'αρχήν είναι μια μεγάλη θρησκευτική γιορτή γιατί η Παρθένος (γεννημένη 1η Σεπτέμβρη γαρ) Μαρία έκανε το τεστ κυήσεως κατουρώντας έναν κρίνο ο οποίος έγινε μωβ, που σημαίνει εγκυμοσύνη. Ο Ιωσήφ που γύρισε από τη δουλειά όταν είδε τον κρίνο απόρησε. Από τα γυναικολογικά ήταν λίγο σκράπας και περίμενε να παντρευτεί τη Μαρία για να δει τι κρύβουν οι γυναίκες κάτω από τα φουστάνια τους. Η Μαρία από την άλλη δε μπορούσε να κρύβει για πάντα  την εγκυμοσύνη και επινόησε την γνωστή ιστορία που έχουμε φάει στη μάπα για τον άγγελο που έφερε τον κρίνο. Έτσι στις 25 Μαρτίου οι πιστοί χριστιανοί γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό, τα "καλά νέα" δηλαδή ότι ο καλοκάγαθος Ιωσήφ έχαψε το παραμύθι και δεν πλάκωσε την Μαρία στις μπούφλες όπως συνηθίζονταν εκείνα τα χρόνια αλλά έγινε ένας στοργικός πατέρας για τον μικρό Ναζωραίο κι έζησαν αυτοί καλά γιατί ο μικρός έγινε ένα πολύ κουλ τυπάκι, το ζευγάρι δε χώρισε κι έκανε κι άλλα παιδιά και η Μαρία θα πέθαινε ευτυχισμένη αν η τρόικα Ρωμαίων-φαρισαίων-τελώνων  δε σταύρωνε τον επαναστάτη πρωτότοκο.
Και τα χρόνια κύλησαν και φτάνουμε στην τουρκοκρατούμενη ελλάδα που μετά από 400 χρόνια τουρκοκρατίας αν ρωτούσες έναν κάτοικο τί εθνικότητας είναι ή δε θα καταλάβαινε την ερώτηση ή θα απάνταγε χριστιανός ή μουσουλμάνος. Στην πιο ψαγμένη περίπτωση θα σου έλεγε ρωμιός και μάλλον θα είχες πέσει σε μυημένο στη Φιλική Εταιρία. Τέλος πάντων κάποιοι εμπνευσμένοι από τον ευρωπαικό διαφωτισμό, τη Γαλλική Επανάσταση και τη βραχύβια ημιαυτόνομη "Επτάνησο Πολιτεία" ξεσηκώσανε και τους υπόλοιπους χριστιανούς της ελληνικής χερσονήσου εναντίον των Τούρκων.
Βέβαια στην επανάσταση λίγοι πολέμησησαν πολλοί έκαναν πλιάτσικο και ακόμα περισσότεροι περίμεναν να δουν που θα κάτσει η μπίλια για να πιάσουν τα πόστα της επόμενης μέρας. Έτσι σε κάθε οπλαρχηγό αντιστοιχούσαν δυο γραμματείς και τρεις Φαναριώτες. Κι ενώ η ελλάδα δεν ήταν μεγαλύτερη από την πελοπόννησο αρχίσανε όλοι αυτοί να μοιράζουν μελλοντικά υπουργεία, οικόπεδα, δημόσια έργα, μίζες και δε συμμαζεύεται. Και φυσικά υπογράφτηκε το πρώτο δάνειο που θα δέσμευε τη χάρτινη ακόμα χώρα για εκατό πενήντα χρόνια. Έτσι αντί να συνεχίσουν την επανάσταση στρέψανε τα κουμπούρια ο ένας στον άλλο. Βρήκανε ευκαιρία οι Τούρκοι και στείλανε τον Ιμπραήμ πασά από την Αίγυπτο να ανακαταλάβει την πελοπόννησο.
Και τότε έγινε το θαύμα. Οι δανειστές καταλάβανε πως αν κέρδιζε ο σουλτάνος θα εισέπραταν τους αυτοκρατορικούς του αδένες κι έτσι έστειλαν τα ρομαντικά τους νιάτα να σφαχτούν στο όνομα του αρχαίου κάλλους. Πιστεύω πως η Κυψέλη και τα Πατήσια έχουν το σημερινό χάλι τους επειδή έπρεπε η "ελλάς ευγνωμονούσα" να δώσει σε κάθε ξένο που σκοτώθηκε το όνομα ενός δρόμου (ή μήπως το ανάποδο;). Τεσπα, εκεί που επηδιόμαστε  πλακώσανε και οι ρασοφόροι.
Η εκκλησία αρχικά αφόρισε την επανάσταση γιατί τα γραφεία στοιχημάτων την παίζανε διπλό από το ημίχρονο. Ευτυχώς όμως κάτι εξαθλιωμένοι χωρικοί, κάποιοι άστεγοι Σουλιώτες, κάποιοι μουσουλμάνοι οπλαρχηγοί την έγραψαν στα παλιά τους τα τσαρούχια. Έτσι το παπαδαριό όταν πήρε σάρκα, οστά και δάνεια το πρώτο ελληνικό κράτος δεν θα μπορούσε να μείνει απ'έξω και να χάσει τα προνόμια που είχε από τους Τούρκους. Έτσι έφτιαξε διάφορους μύθους για να τονίσει τη συμμετοχή της στην επανάσταση, όπως το κρυφό σχολείο. Και μόνο βλέποντας τα πιτσιρίκια σήμερα πόσο βασανίζονται να ξυπνήσουν για να πάνε στο σχολείο της γειτονιάς τους καταλαβαίνεις πως τα παιδάκια του φεγγαρόφωτος είναι επιστημονική φαντασία. Επιπλέον έχεις και τον Κωλέττη, το μαυροκορδάτο, τον Κοραή, τον Σπυρίδωνα Τρικούπη, τους Υδραίους και πολλούς άλλους που δεν σούρνονταν σε σπηλιές για να σπουδάσουν και δεν είχαν και πρόβλημα να βρουν καλές δουλειές στην οθωμανική αυτοκρατορία.
Και φτάνουμε στον παλαιών-Πατρών-γερμανό (που όταν ήμουν μικρός πίστευα ότι ήταν ο ξάδελφος του πάπυρους-λαρούς-μπριτάνικα) ο οποίος ευλόγησε αντί για σημαία το βρακί του παπα-φλέσα την 25η Μαρτίου προκειμένου να ξεκινήσει η επανάσταση. Ο γερμανός του Παπαφλέσσα πρίν το 1821, του έλεγε να κάτσει στα αυγά του, όταν μίλαγε για επανάσταση. Κι επιπλέον πρέπει να είσαι πολύ μουρόχαυλος για να πιστεύεις ότι ο Παπαφλέσσας φόραγε μονίμως βρακί μπλέ-άσπρο μπας και γίνει η επανάσταση και δεν έχουμε σημαία, ή μήπως πάρουμε στο ποδόσφαιρο το Τούρκο-1820 και πρέπει να πανηγυρίσουμε. Και φυσικά η τελευταία πινελιά είναι η ημερομηνία που γιορτάζουμε την επανάσταση. Την 25η Μαρτίου ο θεός δεν έστειλε κανένα κρίνο στον Κολοκοτρώνη, η επανάσταση απλώς συνεχίζονταν και ο Π-Π γερμανός ευλόγησε μόνο τα γένια του.
Κι έτσι το έθνος της θεϊκής αλήθειας έγινε τελικά κράτος υψώνοντας στον ιστό την ευλογημένη σημαία της ανεξαρτησίας, όπως την πρότεινε ο πρόγονος των μαυρογυαλούρων, μαυροκορδάτος:
Τελικά η 25η Μαρτίου είναι η πιο ελληνική απ'όλες τις γιορτές. Είναι η γιορτή του ψέμματος, η ελληναράδικη πρωταπριλιά. Χρόνια πολλά σε όλους!

Υ.Γ.: Για μένα είναι πάντως μια ξεχωριστή μέρα γιατί σηματοδοτεί την αρχή της Άνοιξης, τρώμε μπακαλιάρο με σκορδαλιά αλλά κυρίως γιατί γιορτάζει η αδελφούλα μου η ξενιτεμένη στο Λονδίνο.
Β. χρόνια πολλά και να είσαι πάντα χαρούμενη!

3 σχόλια: